top of page

Boekentips voor kinderen van gescheiden ouders

Er zijn veel boeken te vinden over scheiden. Om zelf te lezen, om samen met je kinderen te lezen en over te praten of boeken met praktische tips.

Het kan helpen moeilijk bespreekbare zaken bespreekbaar te maken, zoals wonen in twee huizen, een nieuw gezin, verhuizen en natuurlijk hoe het voelt en hoe het nu verder moet.

Ik wil er per leeftijdscategorie toch een paar uitlichten, die mij in ieder geval aanspreken, dit kan voor iedereen natuurlijk weer anders zijn.

Voor de wat jongere kinderen

Johny Joker schopt herrie in de hut -door dr. W. Reiter

ISBN9789491726088

Elk jaar krijgen 70.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Het kinderboek ‘Johnny Joker schopt herrie in de hut’ helpt kinderen tot ongeveer 8 jaar in deze moeilijke periode. Een luchtig boek over een moeilijk onderwerp.

Van alles twee - door Martine Delfos,

ISBN9075564406

De ouders van Sterre en Jordi hadden veel ruzie en wonen daarom niet meer samen. Sterre en Jordi moeten hier erg aan wennen. Alle voorkomende situaties en de gevoelens die hierbij bij Sterre en Jordi spelen, worden kort in dit verhaal beschreven. Onderaan de pagina wordt de problematiek van het kind in een apart blokje uiteengezet voor ouders, zodat zij het beter kunnen begrijpen en dit met hun kind(eren) kunnen bespreken. Zo kan dit boek helpen bij de verwerking van deze emoties van kinderen en hun ouders.

Vanaf 9 jaar

Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? -door Francine Oomen

ISBN9789045118468

Wat doe je als je merkt dat je ouders steeds vaker ruzie hebben? Als je bang bent dat ze gaan scheiden? Als je moeder een vreemde man kust? (Nee, niet op zijn wang!) Als je gepest wordt en je beste vriendin overloopt naar je grootste vijand? Als je je eenzaam en onbegrepen voelt door de hele wereld? Als je ’s nachts niet kunt slapen door het getob en gepieker?

Juist! Dan zoek je hulp. Maar Rosa doet dat op een wel heel speciale manier...

In dit boek lees je over de gebeurtenissen die ervoor zorgen dat het leven van Rosa helemaal op zijn kop komt te staan (en nooit meer hetzelfde zal worden).

Vanaf 12 jaar

Mijn ouders gaan scheiden … en ik dan? - door Jacqueline van Swet,

ISBN9026928904

Als je ouders gaan scheiden komt er van alles op je af. Je maakt je zorgen, hebt allerlei vragen en verdriet. En tegelijkertijd gaat alles gewoon door: je gaat naar school, je maakt lol met je vrienden en je hebt je eigen leven. In dit boek geeft de auteur zoveel mogelijk antwoord op alle vragen die de scheiding van je ouders op kan roepen. Er komen tientallen jongeren aan het woord die vertellen over hun eigen ervaringen. Zij vertellen over de moeilijke kanten van de scheiding van hun ouders, maar ook over de positieve veranderingen na de scheiding.

Doe boek

Heen en weer - door Marja Baseler,

ISBN9044328530,

Als kinderen te maken krijgen met ouders die gaan scheiden, verandert er ontzettend veel in hun leven. Van de ene op de andere dag is hun veilige, vertrouwde wereldje er niet meer. Dat is niet altijd makkelijk. Maar… een scheiding hoeft niet alleen maar vervelend te zijn. Je krijgt twee huizen, je hebt twee kamers en twee keer speelgoed. Je gaat met allebei je ouders op vakantie. Na een tijdje zul je eraan wennen dat je ouders niet meer samen zijn. In dit boek staat alles wat kinderen zouden moeten weten over de mogelijk redenen van een scheiding en met welke gevoelens je dan te maken kunt krijgen. Bovendien staan er veel praktische tips in om het wonen in twee huizen makkelijker te maken.

Voor ongeveer 8-12 jaar.

En voor de ouders

Aan alle gescheiden ouders. Leer kijken door de ogen van je kind- door Petra Vollinga

ISBN789400503656

Elk jaar krijgen 70.000 thuiswonende kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Soms gaat het goed, vaak ook niet. Dat kan anders. In Aan alle gescheiden ouders laat Marsha de kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die iedere ouder zullen raken: wat zij meemaken, voelen en denken. Op een indringende manier openen deze kinderen je de ogen, aangevuld met tips en adviezen van deskundigen en oefeningen waar je meteen iets mee kunt. Zodat jouw kind later kan zeggen: ‘Mijn ouders? Die zijn echt goed gescheiden.’

In dit boek laat Marsha Pinedo de kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die elke ouder zullen raken: wat zij meemaken, voelen en denken omtrent de scheiding van hun ouders. Met tips en adviezen van deskundigen inclusief oefeningen!

Meer informatie

Dit is slechts een hele kleine selectie. Natuurlijk zijn er nog heel veel meer goede boeken. Elke situatie is weer anders en het ene kind heeft een andere belevingswereld dan het andere. Ik zal regelmatig boekentips plaatsen, zodra er weer een relevant boek uitkomt. Al deze boeken liggen ter inzage bij mij op kantoor.

#echtscheiding #oudenbosch #mediation #ouderschapsplan #convenant #ettenleur #roosendaal

Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page