top of page

Hoe vertellen we de kinderen dat we uit elkaar gaan? Een paar tips.


Natuurlijk is iedere situatie anders, speelt leeftijd een grote rol en is geen kind hetzelfde. De meeste ouders vinden het een moeilijk onderwerp om aan te snijden. Je weet dat er een dag komt waarop je het moet vertellen en dat je ze er waarschijnlijk verdriet mee gaat doen.

Wanneer

Wacht niet te lang met het ze vertellen. Vaak voelen ze zelf al aan dat er iets speelt. Het is wel fijn als je al wat meer zekerheid te bieden hebt over de toekomstige situatie. Waar en bij wie gaan ze wonen, gaat papa of mama weg en waar gaat hij of zij dan wonen, wat blijft er hetzelfde en wat er gaat veranderen?

Soms ontkom je er toch niet aan om het al te vertellen als nog niet alles duidelijk is. Blijf er dan eerlijk en open in en blijf in ieder geval duidelijk maken dat jullie er samen alles aan doen om ze een fijn en veilig thuis te geven, al wonen jullie straks niet meer bij elkaar.

Vertel het ook op een moment dat ze de kans hebben om vragen te stellen aan jullie beiden. Op een rustig moment, dat jullie er voor ze kunnen zijn. Bijvoorbeeld op een ochtend in het weekend.

Samen vertellen

Vertel de kinderen samen dat jullie uit elkaar gaan. Spreek van te voren ook samen door op welke manier je dit gaat vertellen, zorg voor een eerlijk en eenduidig verhaal. Je hoeft ze niet alle details te vertellen.

Maak ze duidelijk dat het jullie gezamenlijke beslissing is en geef elkaar niet de schuld, of zeg dingen als "papa/mama gaat weg of wil niet meer bij ons wonen".

Kinderen willen niet kiezen. Ze houden van beide ouders, maak ze geen partij!

En maak vooral duidelijk dat de scheiding niet hun schuld is, dat jullie nog steeds evenveel van ze houden.

Ruzie maken, of elkaar zwart maken is natuurlijk iets wat helemaal niet kan tijdens dit gesprek.

Veiligheid Voor veel kinderen brengt een scheiding een hoop onzekerheid met zich mee. De meesten zullen een hoop vragen hebben, maar ze niet altijd (kunnen) uitspreken.

Waar gaan we wonen, kunnen papa en mama alles nog wel betalen, zijn we zelf te lastig geweest, was het onze schuld, zien we papa of mama dan nog wel, moeten we naar een andere school en soms hele praktische vragen over bijvoorbeeld een huisdier, dat ze dan misschien niet meer de hele week zien.

Ze zien ook dat papa en mama het moeilijk hebben en willen hen niet teveel belasten, of de oorzaak zijn van nog meer ruzie. Ook de kinderen maken verschillende fases door; ongeloof, verdriet, boosheid, opstandigheid, zich terugtrekken. En niet ieder kind uit dit op dezelfde manier, sommigen zeggen zelfs helemaal niets en lijken er ogenschijnlijk geen problemen mee te hebben.

Hoe moeilijk het vaak ook is, je zit zelf immers ook in een emotioneel zware tijd, probeer er voor ze te zijn, veiligheid te bieden en ze te steunen.

Omgeving

Het is ook belangrijk dat de school op de hoogte wordt gebracht, zodat de leerkrachten er alert op kunnen zijn als een kind het moeilijk heeft, of ander gedrag gaat vertonen.

Breng ook familieleden, ouders van vriendjes of vriendinnetjes of mensen om jullie heen op de hoogte. Uiteraard met een neutraal verhaal en vraag ook aan hen of ze zich neutraal opstellen als de kinderen met vragen komen.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat "de omgeving" zich er teveel mee gaat bemoeien, jullie maken zelf de keuzes, in het belang van je kind!

En tot slot iets dat logisch zou moeten zijn. Doe geen uitlatingen over de scheiding via de sociale media. Als is een kind misschien nog te klein om er zelf gebruik van te maken, het kan ook weer terugkomen via derden, die de kinderen ermee kunnen confronteren.

Tot slot

Het zijn jullie kinderen en die ken je natuurlijk beter dan wie dan ook. Jullie hebben het beste met hen voor. Zorg dat dat zo blijft door in overleg te blijven met elkaar, ook na de scheiding. Je blijft samen ouders. Maak dat ook samen duidelijk aan de kinderen.

Het gaat bij kinderen niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Het is een misverstand dat ze jullie alle twee evenveel moeten blijven zien, om evenveel van jullie te houden.

Leg afspraken vast in een ouderschapsplan waar meer in staat dan alleen de bezoekregeling. Een goed ouderschapsplan groeit met jullie en jullie kinderen mee.

Zoek hulp als je er niet uitkomt. Of als je merkt dat je kinderen er niet uitkomen.

Er zijn hele goede gezins- of kindercoaches die tips en een stukje ondersteuning kunnen geven, er zijn vaak niet eens zoveel gesprekken nodig.

Meer weten? Bel 0165 323015, of mail naar info@scheidingsbemiddelingzuidwest.nl

#ouderschapsplan #scheidingenkinderen #ettenleur #halderberge #oudenbosch #roosendaal #coouderschap

Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page