top of page

Samenwonen en uit elkaar; waar je op moet letten


Op het eerste gezicht valt er weinig te regelen. Ieder gaat weer zijn of haar eigen weg. Toch kan het verstandig zijn om bepaalde zaken vast te leggen, of er nou wel of geen samenlevingscontract is.

Verdeling

In een samenlevingscontract worden meestal veel zaken benoemd. Denk aan de gezamenlijke bankrekening, jullie persoonlijke inbreng, de verdeling van de kosten van de huishouding, de verdeling bij uit elkaar gaan of overlijden en wat jullie privé bezit blijft.

Toch kan er in de loop van de tijd onduidelijkheid ontstaan over bepaalde zaken. De kosten worden niet meer zo precies bij gehouden en soms is het van bepaalde bezittingen onduidelijk van wie ze zijn. Er is geen notaris nodig als je uit elkaar gaat, je kunt samen afspraken maken over de datum en de verdeling.

Het kan verstandig zijn om e.e.a. schriftelijk vast te leggen, om later conflicten te voorkomen.

Woning

Bij een eigen woning moet worden bekeken op wiens naam hij staat. Moet de woning verkocht worden, of kan één van beiden de woning overnemen? Als de hypotheek op beide namen staat moet er "ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid" voor de vertrekkende partner aangevraagd worden. En mogelijk is er over- of onderwaarde, die onderling verrekend moet worden. Deze zaken regel je via de notaris. Die vraagt meestal een convenant, waar jullie de afspraken in hebben vastgelegd.

Bij een huurwoning is dit anders. Het kan zijn dat jullie beiden het huurrecht hebben. Of één van beiden. Ook dan moet je afspraken maken. Wie mag in de woning blijven wonen en gaat de verhuurder hiermee akkoord?

Kinderen

Als er minderjarige kinderen zijn, zijn jullie verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Het kan zijn dat jullie beiden het ouderlijk gezag hebben over de kinderen, maar ook als dat niet zo is heb je als ouder bepaalde rechten en plichten. In een ouderschapsplan wordt vastgelegd waar de kinderen gaan verblijven, de contactregeling en ook de verdeling van de kosten van de kinderen. Maar er zijn ook nog heel veel andere zaken om vast te leggen. Een goed ouderschapsplan is toekomstbestendig. Heel belangrijk om goede afspraken te maken, om latere misverstanden te voorkomen. Dit kan in onderling overleg, maar kom je er samen niet uit kun je het beste deskundige hulp inroepen. Scheidingsbemiddeling Zuid-West biedt de mogelijkheid tegen een vast tarief een ouderschapsplan op te laten stellen, dat helemaal is toegespitst op jullie situatie.

Conclusie

Als samenwoont kun je, als je het samen eens bent en er geen onduidelijkheden zijn, uit elkaar zonder dat je al te veel hoeft vast te leggen.

Zijn er kinderen dan ben je verplicht om daar afspraken over vast te leggen. Bij een eigen woning of andere gezamenlijke bezittingen die verdeeld moeten worden is het niet alleen van belang dat het zo vastgelegd wordt dat er geen misverstanden kunnen ontstaan, maar dat de afspraken fiscaal en juridisch ook kloppen.

Meer weten? 0165 323015 of info@scheidingsbemiddelingzuidwest.nl.

#samenwonen #coouderschap #ouderschapsplan #oudenbosch #roosendaal #ettenleur

Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page