top of page

Een testament na een echtscheiding? Tips.


De meeste mensen houden zich het liefst helemaal niet bezig met hun testament, zeker niet na een scheiding. Het lijkt misschien ook overbodig. De wegen scheiden zich nadat de scheiding definitief is ingeschreven en de eventuele erfenis gaat naar de kinderen, als die er zijn. Toch?

Testament Ben je getrouwd, zijn er kinderen en was er geen testament, dan klopt dit inderdaad, de erfenis komt dan aan de kinderen toe na de scheiding. Je (ex) partner is niet langer erfgenaam, dit vervalt automatisch. Toch moeten er misschien wel andere zaken geregeld worden.

Tweetrapsmaking

Mocht jij zelf overlijden en overlijdt ook jouw kind (als hij of zij nog geen kinderen heeft), dan zou het kunnen dat jouw ex-partner alsnog (mede-)erfgenaam wordt. Dit is te voorkomen door de zogenaamde "tweetrapsmaking", waarbij vastgelegd wordt dat dit deel van jouw erfenis aan de andere kinderen of iemand anders toekomt.

Voogd, bewindvoerder, executeur

Misschien hebben jullie ooit een voogd aangewezen voor je minderjarige kinderen, maar misschien is het er nooit van gekomen. Je kunt dit in jullie testamenten vast leggen, maar dit kan ook via de Rechtbank, klik hier voor de procedure. Het aanstellen van een voogd is alleen van toepassing als beide ouders (met ouderlijk gezag) zijn overleden. Als één van de ouders nog leeft wordt er geen voogd aangewezen.

Een bewindvoerder beheert het eventuele vermogen namens de kinderen. Dit kan niet alleen van belang zijn als de kinderen nog minderjarig zijn, maar ook bij jong volwassenen. De bewindvoerder kan iemand anders zijn dan de voogd.

Ook is er een uitsluitingsclausule op te nemen. Als de kinderen nog minderjarig zijn kan de andere ouder nog wel de beschikking hebben over het "vruchtgenot", bijvoorbeeld de uitgekeerde rente. Als dit uitgesloten is komen deze inkomsten alleen aan je kinderen toe.

Een executeur regelt de volledig afwikkeling van de erfenis. Als je een executeur aanwijst heeft dit als voordeel dat de afwikkeling van de erfenis niet via de Kantonrechter hoeft te lopen.

Geen kinderen

Ook als er geen kinderen zijn moet je misschien een testament maken. Je ouders en broers en zussen zijn dan automatisch je erfgenaam, misschien wil je dit wel anders regelen., bijvoorbeeld als er een nieuwe partner is.

Samenwonen

Woon je samen en heb je je partner als erfgenaam benoemd? Dan kan het zijn dat je ex-partner na het verbreken van je samenleving nog steeds jouw erfgenaam is. Je zult je testament moeten herroepen of een nieuw testament moeten opstellen.

Daarnaast kun je de afspraken, zoals die zijn vastgelegd in het convenant, bekrachtigen bij de notaris. Vaak moet er al een notariële akte van verdeling opgemaakt worden voor de gezamenlijke woning, dan kan dit vaak in één keer geregeld worden.

Conclusie

Je testament is niet het eerste waar je aan denkt bij een scheiding. Toch kan het van groot belang zijn om hierover al afspraken te maken in het convenant.

Voor meer informatie zie onze website of bel 0165 323015.

#echtscheiding #scheiden #testament #aktevanverdeling #scheiding #huwelijksevoorwaarden #eindesamenwonen #voogd #oudenbosch #ettenleur #bergenopzoom #roosendaal

Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page