top of page

Echtscheiding en feestdagen, tijd voor goede voornemens?


Sinterklaas is weer terug naar Spanje, tijd voor de kerstboom, de feestdiners en

kerstcadeaus en straks weer de champagne en oliebollen. December, de familiemaand, vol met tradities en gezelligheid. Maar voor veel gescheiden gezinnen ook een moeilijke maand.

Puzzel

De kinderen eerste kerstdag naar mama en tweede kerstdag naar papa, oudjaar bij papa en op nieuwjaarsdag naar mama. En dan elk jaar om en om. Goed vastgelegd in het ouderschapsplan en eerlijk verdeeld. Zou je denken.

Maar dan is net het familiediner van mama's kant op eerste kerstdag. En oma zou het wel heel erg op prijs stellen als de kinderen daar dan bij zijn. Of papa wil heel graag een weekje met de kinderen op wintersport. En zo kunnen er nog heel veel zaken gaan spelen. Wat te denken van nieuwe partners met zelf ook kinderen.

Dit kan een hele puzzel worden, of nog erger, een conflict. Hoe ga je daar dan mee om en nog belangrijker, hoe hou je het dan leuk.

Planning

Zorg in ieder geval ruim van te voren voor duidelijkheid, voor jezelf en voor de kinderen. Maak concrete afspraken, ook met de familie, leg die vast en houd je daar dan ook aan. Misschien is het handiger om het ene jaar de kinderen met kerst bij de ene ouder te laten verblijven en met oud en nieuw bij de andere ouder. Het jaar daarop zou je dat kunnen wisselen.

Ook al is dat voor jezelf misschien minder leuk, het kan in het belang van de kinderen zijn om een stukje rust te creëren of ze de gelegenheid te geven met de andere ouder en eventueel familie iets leuks te doen.

Cadeaus

Voor kinderen kan het best verwarrend zijn als ouders "tegen elkaar op gaan bieden". Misschien zien ze daar in het begin best wel de voordelen van in, maar het heeft geen enkel effect op de band die ze met papa of mama hebben. Misschien is het verstandig om afspraken te maken over de cadeautjes voor de kinderen. Niet alleen de hoeveelheid, maar ook het budget. Soms is het zelfs mogelijk om samen één groot cadeau te geven.

Gezellige feestdagen en gelukkig nieuwjaar

Met deze goede voornemens zou het moeten lukken om er samen met de kinderen het beste van te maken. Niet meer zoals het had kunnen zijn met het hele gezin, maar met een andere invulling. Misschien voor jezelf niet altijd even leuk, maar wel een invulling die er voor zorgt dat jullie kinderen ondanks de scheiding van leuke en onbezorgde feestdagen kunnen genieten.

Behoefte aan praktische tips? Bellen of mailen mag altijd: 0165 323015 of info@scheidingsbemiddelingzuidwest.nl.


Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page