top of page

Belastingaangifte 2016

Niet iedereen krijgt meer een blauwe envelop, maar het is weer zover, er moet aangifte inkomstenbelasting over 2016 gedaan worden.

Belastingaangifte na een scheiding

Het jaar van de scheiding zelf verandert er het nodige op het gebied van uw aangifte. Voorheen deed u waarschijnlijk aangifte als fiscaal partner, alle aftrekposten werden bij elkaar opgeteld en zo gunstig mogelijk verdeeld over beide inkomens.

Na de scheiding bent u niet langer elkaars fiscaal partner, er gelden andere regels. Dit kan met name belangrijk zijn als u een eigen woning hebt die nog op naam van u beiden staat.

U kunt het jaar van de scheiding zelf nog wel kiezen om het gehele jaar aangifte te doen als fiscaal partner, dit kan soms grote voordelen opleveren. Laat u goed informeren. Op de site van de belastingdienst vindt u uitgebreide informatie.

Vooraf ingevulde aangifte

De belastingdienst heeft al veel gegevens voor u ingevuld. Controleer deze goed. Zeker als u in 2016 gescheiden bent kan het zijn dat bepaalde gegevens niet meer kloppen.

Maar ook in andere situaties, bijvoorbeeld als uw hypotheekrente verlaagd is of een deel van de hypotheek is ingelost.

Waar moet u onder andere op letten

In het convenant worden afspraken gemaakt. Over de vermogensverdeling, de eigen woning, er kunnen lijfrentepolissen zijn en misschien is er sprake van kinder- en/of partneralimentatie.

Al deze zaken zijn aan fiscale regels gebonden. Het is belangrijk dat deze goed omschreven worden in het convenant, maar ook dat deze goed uitgevoerd worden bij de aangifte. Ook is het belangrijk dat u geen tegenstrijdige gegevens invult. Dit leidt vrijwel zeker tot vragen en een nadere controle van de belastingdienst. Wij raden aan om zeker het eerste jaar na de scheiding nog gezamenlijk aangifte te doen en de aangiftes op elkaar af te stemmen, dit kan een hoop misverstanden voorkomen en soms zelfs voordelen opleveren.

Laten invullen

Komt u er niet uit of hebt u twijfels of alles wel correct is ingevuld kunt u altijd een afspraak maken om de aangifte door ons te laten invullen of te laten controleren.

We spreken hier vooraf een vast tarief voor af. Ook de eventuele toeslagen en de voorlopige teruggave over het lopende jaar worden gecontroleerd en zo nodig aangepast.

Indien u uw scheiding door Scheidingsbemiddeling Zuid-West laat begeleiden is dit voor particulieren het eerste jaar standaard bij het traject inbegrepen.

Voor vaste klanten hanteren wij een aantrekkelijk tarief. Ook als u niet gaat scheiden of gescheiden bent. Zo nodig komen we uw belastingpapieren tegen een kleine vergoeding bij u thuis ophalen, dan weet u zeker dat alles compleet is en kunt u nog zaken opzoeken. Gedurende het jaar van uw aangifte zijn ook alle wijzigingen of aanvullende vragen bij het vaste tarief inbegrepen. Eenmalig kosten en het hele jaar service.

Meer weten? Vraag onze handige checklist aan of maak een afspraak. Telefoon 0165 323015 of via info@scheidingsbemiddelingzuidwest.nl.


Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page