top of page

Niet langer partners, nog steeds samen ouders.


Dit weekend zat ik op het terras en ving bij toeval een gesprek tussen twee vaders op. Een van de twee was gescheiden en had het over de ouderavond waar hij maandagavond naar toe moest. Met Marijke. Op de vragende blik van de andere papa zei hij; "dat is de moeder van mijn kinderen".

Ik werd daar best wel blij van. Hoeveel positiever klinkt dat dan "mijn ex".

Samen afspraken maken

Dingen die altijd vanzelfsprekend waren, zijn na je scheiding niet meer vanzelfsprekend. Je woont niet meer onder één dak en de communicatie verloopt niet altijd even soepel.

Zeker in het begin is er vaak nog sprake van boosheid, verdriet, een stukje rouw.

Het leven gaat verder. Voor jullie maar zeker ook voor de kinderen. Je zult een aantal zaken moeten afspreken.

De eerste stap is het vastleggen van jullie afspraken in het ouderschapsplan. Er moet aan van alles gedacht worden. Zeker bij kleine kinderen gaat er veel veranderen in de toekomst, maar juist ook voor de oudere kinderen moeten jullie over een aantal zaken gaan nadenken.

Overleggen

Jullie zullen samen moeten overleggen, over de afspraken die je vast wilt leggen. Ook de kinderen moeten hierbij betrokken worden. Wat willen ze eigenlijk zelf, waar voelen ze zich het beste bij.

Dit geldt voor grote kinderen maar zeker ook voor kleinere kinderen. Natuurlijk op hun eigen niveau. Soms helpt het om dit te doen aan de hand van een boek, soms komt het gesprek vanzelf op gang en soms zul je er met elkaar even voor moeten gaan zitten.

Mogen ze dan zelf alles bepalen? Nee, dat zou niet wenselijk zijn, dat mochten ze ook niet toen jullie nog als gezin bij elkaar woonden. Het is wel belangrijk om naar hun mening te vragen. Misschien hebben jullie met de beste bedoelingen dingen afgesproken, waar zij zich helemaal niet prettig bij voelen. In onderling overleg kan dan naar een oplossing gezocht worden waar iedereen mee kan leven.

Controle en loslaten

Voor veel ouders is het erg moeilijk om aan het idee te wennen dat ze de kinderen een groot deel van de tijd moeten missen. Je bent vanaf hun geboorte gewend geweest dat ze elke avond in hun eigen bedje gingen slapen, jullie zelf veilig in de buurt.

Ook is het soms moeilijk om ze aan de zorgen van de andere partner toe te vertrouwen. Je weet echt wel dat het een goede vader/moeder is, maar met sommige dingen veel makkelijker ( lees: onverantwoordelijker). Eten ze wel gezond, wordt de bedtijd wel in de gaten gehouden, mogen ze niet teveel met uitgaan enz.enz.

Je hebt hier wel allerlei afspraken over gemaakt, maar worden die ook nageleefd. Allemaal vragen waar je mee kunt blijven zitten. Toch hoor ik vanuit mijn praktijk regelmatig terug: "in het begin vond ik het vreselijk, maar nu vind ik het heerlijk dat ik af en toe een paar dagen geen ruziënde pubers is huis heb of van mijn gebroken nachten af ben". Loslaten is soms moeilijk, dat is ook logisch, maar je moet ook het stukje vertrouwen hebben dat de andere ouder net zo veel om jullie kinderen geeft als jij zelf.

Doe ik het wel goed genoeg

Vaak is het zo dat een van de ouders voor jullie scheiding de kinderen meer "verzorgd" heeft dan de andere ouder. Voor deze ouder vaak een "zorg" als hij of zij de kinderen ineens ook een groot deel van de tijd gaat "verzorgen".

Doe ik het wel goed genoeg, moeten ze straks elke keer huilen als ze naar mij moeten, vinden ze mij niet te streng, allemaal vragen die spelen.

Maar de kinderen kennen jullie al hun hele leven. Ze accepteren jullie gewoon zoals je bent, papa en mama, niks meer en niks minder. En ze weten al lang dat ieder op zijn eigen manier reageert of eerder boos is, of strenger is.

Het is ook belangrijk dat je ieder je eigen ruimte krijgt, een eigen manier van opvoeden.

Wat wel heel belangrijk is, is dat je het over de hoofdzaken eens bent. En als je het een keer niet eens bent, wat er ook bij hoort, je het samen op een rustig moment uitpraat. Niet waar de kinderen bij zijn.

Tips en richtlijnen

Tijdens het scheidingstraject besteed ik veel aandacht aan deze zaken. Samen met jullie kijk ik wat de beste manier voor jullie en voor jullie kinderen is. Dit resulteert in een persoonlijk ouderschapsplan, dat toekomstbestendig is.

En komen jullie er niet uit? Ik werk samen met een erkende gezins- en kinder counselor. Tijdens het scheidingstraject bij Scheidingsbemiddeling Zuid- West kunnen zowel u zelf als de kinderen gebruik maken van de mogelijkheid om een gesprek van een uur met haar aan te gaan. Er zijn aan deze gesprekken voor u geen kosten verbonden.

Veel ouders zeggen als ze voor de eerste keer bij mij op gesprek komen, dat ze het zo goed mogelijk willen regelen voor de kinderen. En dat kan zeker, maar het is hard werken. Om een goed ouderschapsplan op te stellen, maar ook om het in de praktijk uit te voeren, te blijven communiceren over de kinderen.

Gelukkig kunnen veel ouders dit ook.

Omdat ze van elkaar kunnen zeggen dat ze weliswaar als partners niet meer door een deur kunnen maar elke goede ouders vinden.

Meer weten over onze begeleiding hierbij? Bel 0165-323015 of mail info@scheidingsbemiddelingzuidwest.nl.


Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page