top of page

Ook voor opa's en oma's kan een scheiding gevolgen hebben.


Opa's en oma's scheiden mee. Niet alleen zullen ze zich zorgen maken om hun kind dat er straks alleen voor komt te staan, maar vaak heeft het ook gevolgen voor de relatie met hun kleinkinderen.

Elk jaar stranden er tienduizenden huwelijken in Nederland. En bijna een zesde van de grootouders ziet hun kleinkinderen daarna niet meer. Dat is veel.

Omgangsrecht

In 2016 gingen er, ook binnen de politiek, stemmen op om het omgangsrecht voor opa's en oma's wettelijk te regelen. Dit voorstel kreeg niet voldoende steun, grootouders hebben juridisch weinig mogelijkheden om het contact af te dwingen. Het is aan de ouders zelf om hier afspraken over te maken.

Belangrijk

Grootouders zijn belangrijk voor de kinderen. Ze zijn vanaf de zwangerschap af aan nauw betrokken met het wel en wee van de mensjes in wording.

Een luisterend oor, een keer verwennen, lekker logeren, als vaste oppas of opvang in geval van nood. Maar ook de stabiele factor.

Het contact wordt vaak lastiger na een scheiding. De ouders hebben een bezoekregeling afgesproken en zien zelf de kinderen al minder, de tijd die ze hebben benutten ze liever zelf.

Steun

Opa's en oma's kunnen een steun en toeverlaat zijn voor de kinderen tijdens de scheiding. Kinderen vertellen sommige dingen liever niet tegen hun ouders, maar aan opa en oma vertrouwen ze veel meer toe. Het is natuurlijk wel belangrijk dat deze zich neutraal opstellen en geen partij gaan kiezen.

Als grootouders zich negatief gaan uitlaten over één van de ouders kan dit hele grote impact hebben op een kind. Tips zijn er bijvoorbeeld te vinden op de opa en oma site.

Afspraken

Tijdens het samenstellen van het ouderschapsplan wordt dit onderwerp uitgebreid besproken. Ouders vinden het vaak zelf ook belangrijk dat het contact met de familieleden goed blijft en maken afspraken over de verjaardagen en andere feestdagen. Maar soms wordt er ook een omgangsregeling afgesproken.

Dat het contact anders wordt na een scheiding kan haast niet anders. Maar slechter is niet nodig. Met een beetje goede wil van iedereen blijft het leuk voor opa, oma en de kleinkinderen zelf. Zoals ook uit onderzoeken is gebleken gaat het om de kwaliteit van het contact en niet de kwantiteit.

Meer weten over een goed ouderschapsplan? Bel 0165 323015 of mail naar info@scheidingsbemiddelingzuidwest.nl.


Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page