top of page

Scheiden en vakantie

Het is een veel gestelde vraag binnen mijn praktijk: "Na de vakantie wordt het zeker weer druk?". Vakantie is inderdaad vaak de bekende druppel voor een relatie die in zwaar weer verkeert. Toch maak ik ook vaak mee dat mensen de beslissing om te gaan scheiden nog voor de vakantie nemen.

Vakanties en feestdagen funest voor huwelijken?

Er is al veel over geschreven, na de vakantie en de feestdagen wordt vaak de scheiding aangevraagd. Soms zelfs met grote spoed.

Is het dan de vakantie of lange zit met de (schoon) familie tijdens het kerstdiner waardoor de verder perfecte relatie zo verstoord wordt, dat er niks anders meer op zit dan een scheiding aan te vragen?

De oorzaak is meestal al lang van te voren aanwezig. Die kan voor iedereen anders zijn. Feit is wel dat partners tijdens de vakantie 24 uur per dag op elkaar aangewezen zijn. In het dagelijks leven heb je het vaak beiden druk met je baan en andere zaken. Tijdens de vakantie komen de dagelijkse irritaties net zo hard naar boven als thuis, maar zit je wel de rest van de dag samen op de camping of in een hotelkamer.

Ditzelfde geldt voor de feestdagen. Verplichte gezelligheid met mensen die je misschien niet liggen en dicht op elkaars lip. Niet de oorzaak, maar misschien wel de uitvergroting van de problemen die er al waren.

Toch nog samen weg?

Er zijn ook stellen die er voor kiezen om nog een laatste keer met het hele gezin op vakantie te gaan. Om tijdens die vakantie de kinderen ruimschoots de gelegenheid te geven vragen te stellen en over de scheiding te praten. Om te laten zien dat papa en mama nog steeds best goed met elkaar overweg kunnen, al willen ze niet meer samen verder.

Dit kan soms heel goed uitwerken voor alle partijen, elke situatie is weer anders. Als je denkt dat het alsnog een drama wordt omdat je eigen frustraties te hoog zitten kun je het beter achterwege laten. Maar soms is de spanning eraf als de kogel door de kerk is en is er een betere communicatie mogelijk dan in de tijd die er aan voorafging, vol onzekerheid en twijfels.

De vakantie annuleren?

Als je voor de vakantie al hebt besloten om te gaan scheiden en je er echt niet meer aan moet denken om nog samen weg te gaan, zul je de vakantie moeten annuleren.

Als je een annuleringsverzekering afgesloten hebt kun je de kosten misschien terug krijgen. Een annuleringsverzekering dekt de kosten van het onverwacht niet doorgaan van een vakantie, zoals bij ernstige ziekte of overlijden.

Bij sommige verzekeraars is een scheiding ook een geldige reden om de vakantie te annuleren, maar dit is niet standaard zo. Je zult dit bij je eigen verzekeringsmaatschappij of verzekeringsadviseur moeten navragen.

Als het gedekt is worden er wel vaak voorwaarden gesteld, er moet een bewijs zijn dat de scheiding is/ wordt aangevraagd, of het samenlevingscontract wordt ontbonden.

Bij een scheiding met kinderen zullen er ook afspraken gemaakt moeten worden over de vakanties na de scheiding, je zult ook in de toekomst rekening met elkaar moeten houden.

In het ouderschapsplan worden de afspraken hierover vastgelegd. Meer weten of een afspraak maken? Vul het contactformulier op onze website in of bel 0165 323015.

#echtscheiding #scheiding #coouderschap #scheidingenkinderen #ouderschapsplan #convenant #mediation #halderberge #oudenbosch #ettenleur #bergenopzoom #roosendaal

Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page