top of page

Airmiles en andere zaken waar je niet zo snel aan denkt bij een scheiding.

"Ik kan helaas geen toegangskaart voor de Efteling kopen met mijn airmiles. Die heeft mijn ex meegekregen na de echtscheiding" gaf een kennis aan tijdens een gesprek vorige week.

Klantenkaarten

Airmiles of vergelijkbare spaarsaldi, onderwerpen die bij mij aan tafel nooit ter sprake zijn gekomen, terwijl zij soms een aardige waarde kunnen vertegenwoordigen. Misschien toch iets om te noemen voortaan?

Maar er zijn meer zaken die niet zo voor de hand liggen en soms voor een discussie kunnen zorgen, ook na de scheiding.

Huisdieren

In veel gevallen is de keuze snel gemaakt bij wie de hond of de kat gaat wonen. Maar soms zijn beide partners erg gehecht aan Minoes of Binkie. En dan wordt er ook voor de huisdieren een contactregeling opgenomen.

Voor kinderen is het soms moeilijk om hun vriendje een week te moeten missen als ze bij de andere ouder zijn. Dan kan de afspraak gemaakt worden dat het huisdier met de kinderen mee gaat. Nu is dat met een hond en een kat makkelijker te realiseren dat met een stel goudvissen of de Vlaamse Reus die in de tuin woont, maar waar een wil is, is een weg. Er wordt in die situatie soms ook afgesproken dat de huisdieren bekostigd worden uit de kinderkostenrekening.

Schadevrije jaren

Als er altijd een gezamenlijke gezinsauto is geweest, dan zijn de schadevrije jaren voor de verzekering opgebouwd door degene op wiens naam ook het kenteken staat. Bij de scheiding kan dit onredelijk zijn voor de andere partner, die misschien wel meer in de auto gereden heeft. Deze moet helemaal onderaan de ladder beginnen en betaalt daardoor ook meer premie.

Het is wel mogelijk om de schadevrije jaren over te dragen door middel van een afstandsverklaring, hier zijn voorwaarden aan verbonden. Sommige verzekeraars werken zelfs mee aan een verdeling. Je kunt dit het beste overleggen met de verzekeringsmaatschappij of -adviseur.

Loterijen

Een vraag die regelmatig gesteld wordt bij het samenstellen van de budgetlijstjes: "Wat nu als we nog een grote prijs winnen in de Postcode loterij?" Dit zal per situatie verschillend zijn, maar als het gezamenlijk scheidingsverzoek al is ingediend en de inleg afgeschreven van de rekening van een van beide partners, op wiens naam dan waarschijnlijk ook het lot staat, komt de prijs hem of haar toe. Dit kan erg zuur zijn voor de andere partner, die jaren mee heeft betaald nooit iets gewonnen heeft.

Er is hier een jaar of 2 geleden zelfs een rechtszaak over geweest, dit stel was officieel nog niet gescheiden, maar de man kreeg geen cent. Hij hoeft waarschijnlijk geen alimentatie meer te betalen, een geluk bij een ongeluk. De kans is klein, gelukkig zou ik bijna zeggen, maar je weet maar nooit. Trouwboeken en -ringen

Pas nog in het nieuws, boek met trouwfoto's gevonden. Waarschijnlijk bij het grof vuil beland. Toch is dit zonde, zeker als er kinderen zijn. Het is toch een fase van je leven geweest waar je met heel je hart voor elkaar koos. Door de scheiding en alles wat zich er misschien voor of na afspeelt , is het heel erg begrijpelijk dat je geen behoefte hebt om herinnerd te worden aan de "mooiste dag". Zeker als er kinderen zijn komt dit bij ons ter sprake, voor hen is het later toch nog steeds leuk en bijzonder om te zien hoe papa en mama trouwden.

Van trouwringen wordt meestal niet zo snel afstand gedaan, al heb ik een keer de vraag gekregen of het misschien een mooie afsluiting zou zijn om bij het tekenen van het convenant elkaar de ringen terug te geven.

Bovenstaande is een kleine opsomming waar je in de praktische afwikkeling van de scheiding zoal tegen aan kunt lopen. Tijdens het bemiddelingstraject komen dit soort zaken niet altijd aan de orde. Omdat het toch belangrijk kan zijn om dit uit te spreken nodigen wij je, na inschrijving van de de scheiding bij de Basisregistratie Personen, altijd uit voor een afsluitend gesprek. Hier zijn geen kosten aan verbonden, je mag samen komen of ieder afzonderlijk. Voor bijvoorbeeld alle losse eindjes, praktische vragen, de afwikkeling van de pensioenen, belastingen en toeslagen. Meer weten? Vul het contactformulier in op onze website of bel 0165 303215.


Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page